Next Step: Fra hav til hylde
Closed-loop Fortøjningsliner
Støttet af

Hvert år udskiftes store mængder fortøjningsliner i den maritime sektor, men uden en effektiv løsning til genanvendelse ender disse liner ofte som affald i havne, på lossepladser eller i forbrændingsanlæg.
Dette projekt sigter mod at udvikle en cirkulær løsning, hvor udtjente trosser ikke blot kasseres, men i stedet genanvendes og omdannes til nye liner.

Seneste udvikling i projektet
OPF underskriver samarbejdsaftale med startup-virksomheden acckon ApS
En ny samarbejdsaftale er kommet på plads imellem OPF og acckon ApS i projektet "Closed-loop genanvendelse af fortøjningslinjer". Det anslås at der på verdensplan...
Problemet
Det anslås, at der globalt produceres omkring 750.000 tons trosser hvert år, hvoraf en betydelig del fremstilles af polypropylen (PP) og polyethylenterephthalat (PET) – materialer, der i princippet har høj genanvendelsesværdi. I praksis er genanvendelsen imidlertid udfordrende, da trossernes komplekse struktur gør dem svære at separere. Uden en teknologi, der kan håndtere opsplitning og rensning af de tæt sammenvævede fibre, bliver de fleste aflagte trosser i dag betragtet som affald.
Af sikkerhedsmæssige årsager er der strenge krav til trosser og fortøjningsliner, hvilket betyder, at de jævnligt udskiftes for at sikre skibenes sikkerhed og funktionalitet. De ophobes i havne, deponeres eller brændes, hvilket både bidrager til plastforurening og spild af værdifulde ressourcer.
Udfordringen er ikke blot en miljømæssig problemstilling, men også en industriel en af slagsen. På nuværende tidspunkt findes der ingen bredt implementerede løsninger, der kan sikre en reel lukket kredsløbsmodel for maritime trosser. Uden en struktureret take-back-ordning eller en teknologi, der kan adskille og genanvende materialerne i en skalerbar proces, fortsætter branchen med at bruge store mængder virgin plast til nye trosser.
Perspektiver
Projektet har potentiale til at skabe en mere bæredygtig model for genanvendelsen af maritime plastmaterialer, der kan implementeres bredt i industrien. Ved at udvikle en effektiv separations- og genanvendelsesmetode kan vi sikre, at udtjente trosser får nyt liv frem for at ende som affald.
Den cirkulære løsning vil bidrage til at reducere plastforurening i havmiljøet, mindske behovet for ny fossilbaseret plast og samtidig skabe en økonomisk bæredygtig model for genanvendelse i den maritime sektor. Med en stigende global efterspørgsel på genanvendt plast kan denne teknologi blive en vigtig brik i den grønne omstilling og bane vejen for lignende løsninger inden for andre typer maritimt plastaffald.
Projektbeskrivelse
For at imødegå denne udfordring arbejder Ocean Plastic Forum sammen med start-up virksomheden Accon som er i gang med at udvikle en teknologi, til mekanisk genanvendelse af trosserne. Målet er at etablere en closed-loop model, hvor udtjente trosser ikke blot kasseres, men indsamles, separeres og forarbejdes til nye råmaterialer, der kan bruges til at producere nye trosser.
Udviklingen af en specialiseret metode er afgørende for at sikre, at materialerne kan genanvendes på en måde, der både er økonomisk bæredygtig og bevarer plastens kvalitet. Ved at kombinere den nye teknologi med eksisterende mekaniske genanvendelsesprocesser kan det blive muligt at transformere store mængder af udtjente trosser til nye plastpellets, som kan bruges til at fremstille nye trosser.
Ocean Plastic Forum bistår med rådgivning og perspektiver til etablering af en værdikæde med shipping industrien på længere sigt.

Vil du være med?
Projekter
Se vores aktuelle projekter og kontakt os, hvis du har idéer til nye projekter.
Medlemskab
Se vores medlemmer og lær mere om mulighederne for at blive medlem.
Events
Få mere at vide om vores kommende arrangementer, konferencer og workshops.
Vil du være med?
Projekter
Se vores aktuelle projekter og kontakt os, hvis du har idéer til nye projekter.
Medlemskab
Se vores medlemmer og lær mere om mulighederne for at blive medlem.
Events
Få mere at vide om vores kommende arrangementer, konferencer og workshops.
Hold dig opdateret
Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at modtage nyheder fra Ocean Plastic Forum og følge den seneste udvikling inden for vores projekter.
Ocean Plastic Forum
Sankt Annæ Plads 16
1250 København K
CVR-nummer.: 39860910
Email:
info@oceanplasticforum.dk
Telefon:
+45 30 29 30 72