Hvordan sikrer vi effektive partnerskaber?
Det var et af de spørgsmål, som vores oplægsholdere prøvede at besvare den 25. juni, på konferencen “Fra Hav til Hylde: Partnerskaber – hvad er de værd?”, som vi afholdt hos PFA i København.
Konferencen markerede afslutningen på vores Next Step projekt, som har kørt de sidste tre år med støtte fra Industriens Fond. Projektets formål har været at øge genanvendelsen af havplastaffald ved at inddrage alle led i værdikæderne – fra indsamling til rensning, sortering, forarbejdning og design – og dermed styrke det kommercielle grundlag for genanvendelsen af havplast.
Efter velkomst og introduktion fra Rasmus Bessing fra PFA og OPF’s egen formand Lars Have Hansen, hørte vi fra Morten Mommsen om Industriens Fonds arbejde og det nye fokus på partnerskaber. Projektet “Åbent Entreprenørskab” blev præsenteret som et eksempel på hvordan et effektivt partnerskab mellem universiteterne og erhvervslivet var med til at gøre unik forskning til en god forretning.
Sekretariatschef Thomas Alstrup gennemgik vores Next Step-projekt, og fortalte både om de ting, der er gået godt – men også de ting, som er gået mindre godt. En af de vigtigste erfaringer, vi har gjort os fra projektet, er behovet for neutral facilitering og konkrete aftaler, når man arbejder på tværs af en industri med så mange forskellige interesser.
“Kun 9% af verdens plast er blevet genanvendt og 12% brændt,” fortalte Kenneth Kaasgaard fra Ragn-Sells Danmark. Med prisen på virgin plastik, der er faldet støt de sidste par år, står vi overfor en kæmpe udfordring, og virksomheder som Ragn-Sells har måtte ty til nye former for partnerskaber for at skabe økonomisk ansvarlige værdikæder.
Efter pausen præsenterede Rikke Fischer-Bogason to eksempler på velfungerende partnerskaber, som NORION har drevet. Her var nogle af de vigtigste parametre for succes at dele kompetencer og viden, samt definere klare mål og forventninger. Det sidste oplæg var Jens Wilhelm Jørgensen som fortalte om STRANDET meget konkrete model, hvor der bl.a. arbejdes tæt sammen med kommuner og skoler for at udbrede viden om havplastforurening på Vestkysten.
I den efterfølgende paneldebat havde vi Maria Fryd Wehler fra Wehlers med som moderator, og med et par spørgsmål fra salen blev det til en interessant diskussion om håb, forventninger og konkrete mål inden for genanvendelse af hav- og husholdningsplast.
Tusind tak til alle, der havde taget sig tid til at komme forbi og tilbringe eftermiddagen sammen med os. I Ocean Plastic Forum ser vi nu ind i et nyt kapitel efter sommer, og vi glæder os til at fortælle meget mere om alt det spændende, der skal til at ske.
God sommer!