Next Step: Fra hav til hylde

Freetown Barriere

Støttet af

Ocean Plastic Forum er i samarbejde med Ingeniører Uden Grænser og Propel Organization i gang med at etablere en værdikæde for indsamlet plastaffald i Sierra Leone. I projektet installeres der en flydende affaldsbarriere, der skal forhindre plastaffald i at flyde ud i havet fra Freetown, Sierra Leones hovedstad, på den afrikanske vestkyst. 

Projektet omfatter desuden etablering af et affaldsindsamlingscenter hvor det indsamlede plastik kan sorteres inden det sendes videre ud i værdikæden.

IUG i Freetown

© Ocean Plastic Forum

Seneste udvikling i projektet

Næste stop: Freetown, Sierra Leone

Næste stop: Freetown, Sierra Leone

Arbejdet med at bygge en barriere, der skal forhindre plast i at flyde ud i Atlanterhavet fra Sierra Leones hovedstad, Freetown, skrider frem. Projektet udføres i...

Problemet

Hovedstaden i Sierra Leone, Freetown, står over for en voksende krise med plastaffald. Manglende affaldshåndtering resulterer i, at omkring 80% af de 40.600 tons plast, der årligt generes, ender i byens floder og derefter flyder videre ud i Atlanterhavet. 

Problemet er særligt udtalt i Lumley Creek, hvor affald fra hele byen samler sig, og ikke blot skaber miljømæssige udfordringer, men også truer sundheden og levevilkårene for de mange mennesker, der er afhængige af området til fiskeri, sanitet og rent drikkevand. Med en stigende anvendelse af engangsplastik bliver situationen kun mere presserende, og behovet for en struktureret indsats er afgørende. 

Båd og plast ved bro i Freetown

© Ingeniører Uden Grænser

Perspektiver

Det forventes at der kan indsamles omkring 395 tons plastaffald årligt fra Lumley Creek og de nærliggende kystområder. Dette vil ikke alene mindske plastforureningen i havmiljøet, men også bidrage til at forbedre sanitære forhold i kystsamfundene. Samtidig skabes der er en langsigtet og bæredygtig værdikæde, hvor plastaffald ikke kun betragtes som et problem, men som en ressource, der kan generer indkomst for lokalsamfundene. 

Projektbeskrivelse

For at imødegå denne udfordring er “Freetown Lagoon Clean-up Initiative” sat i værk med det formål at reducere plastforurening i havet, samtidig med at der opbygges en økonomisk bæredygtig værdikæde for plastaffaldshåndtering. Som en central del af projektet installeres en flydende plastbarriere ved Juba-floden, der skal opfange affald, inden det flyder videre ud i havet. En endelig lokation for barrieren er blevet fastlagt, og etableringen er under forberedelse. Det opsamlede affald transporteres efterfølgende til et nærliggende site, hvor det sorteres i fraktioner, som kan blive solgt videre til lokale genanvendelsesorganisationer. 

En vigtig del af projektets aktiviteter består desuden i kapacitetsopbygning, som gør Gemata-lokalsamfundets medlemmer i stand til at skabe en indkomst på baggrund af indsamling og salg af plast fra barrieren. Unge i området har allerede taget initiativ til at håndtere plastaffald og omdanne det til en indkomstkilde, men uden formelle strukturer er indsatsen usikker og uholdbar på den lange bane. 

Projektet fungerer derfor også som en platform, hvor lokalesamfundets medlemmer modtager træning i sikker indsamling og sortering af affald samt opbygning af en bæredygtig affaldshåndteringsinfrastruktur. Der undervises bl.a. i, hvordan plast kan genanvendes og videresælges gennem økonomisk bæredygtige modeller. I gennem samarbejde med lokale myndigheder skabes der er en langsigtet ramme for affaldshåndteringen, hvor især vidensdeling skal sikre en stærkere lokal forankring.  

 I Ocean Plastic Forum har vores primære fokus været på design og installation af den flydende barriere samt etablering af den værdikæde der skal gøre det muligt at genanvende en del af havplasten. Når barrieren er etableret vil vi understøtte den videre proces gennem vidensdeling og strategisk sparring. Målet er at skabe en model, der ikke alene kan fungere i Freetown, men som også kan tjene som inspiration for lignende initiativer i andre kystsamfund, hvor plastforurening udgør en stor udfordring.  

 

Partnere

Projektet omfatter de følgende partnere:

Vil du være med?

Projekter

Se vores aktuelle projekter og kontakt os, hvis du har idéer til nye projekter.

Medlemskab

Se vores medlemmer og lær mere om mulighederne for at blive medlem.

Events

Få mere at vide om vores kommende arrangementer, konferencer og workshops.

Vil du være med?

Projekter

Se vores aktuelle projekter og kontakt os, hvis du har idéer til nye projekter.

Medlemskab

Se vores medlemmer og lær mere om mulighederne for at blive medlem.

Events

Få mere at vide om vores kommende arrangementer, konferencer og workshops.

Hold dig opdateret

Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at modtage nyheder fra Ocean Plastic Forum og følge den seneste udvikling inden for vores projekter.