Next Step: Fra hav til hylde
Emballage af hav- og husholdningsplast fra Vestkysten
Støttet af
Projektet har til formål at samle en værdikæde, der skal genanvende plast, der er indsamlet fra strande og havne på Vestkysten, til ny produktemballage hos den skandinaviske supermarkedskæde Coop.
For at få tilstrækkeligt meget plast til at opnå stordriftsfordele er det hensigten at blande den indsamlede havplast med husholdningsplast – der ligesom havplasten er uensartet og beskidt – hvorefter den samlede mængde renses, sorteres og oparbejdes.
Problemet
På den jyske vestkyst skylles årligt mere end 1.000 tons affald op på stranden. I øjeblikket fjernes plast fra strandene af de lokale myndigheder, som foretager strandoprydningsaktioner op til turistsæsonen, og løbende af frivillige, som afleverer den indsamlede plast i de kasser, som kommuner og organisationen Hold Danmark Rent har opstillet langs kysten.
På samme vis indsamles store mængder plast i havnene på Vestkysten. Plasten stammer både fra aktiviteter i havnen og fra fiskerflåden, som bringer plast med hjem som bifangst.
Det er op til den enkelte kystkommune, hvad der sker med den indsamlede plast. I øjeblikket bliver plast fra strande og havne enten deponeret eller brændt, da det ofte er af dårlig kvalitet, fordi det er nedslidt af solen, saltvand eller forurenet af olierester. Alligevel er en stor del egnet til mekanisk genanvendelse.
©STRANDET
Projektbeskrivelse
For at opnå tilpas store mængder plastaffald, så der kan fremstilles nye produkter i stor skala, blandes havplast fra strande og havne med husholdningsplast, der har mange af de samme egenskaber som havplast med hensyn til manglende renhed og kvalitet. Derefter oparbejdes hav- og husholdningsplasten til nye plastpellets. En hoved bestanddel af projektet består i at etablere en stabil logistik- og forsyningskæde, der gør det muligt at samle plasten fra kyster og havne i et centralt flow, hvorfra det kan fødes ind i det eksisterende oparbejdningssystem.
I første omgang arbejder værdikæden på at fremstille produkter af 100 % husholdningsplast til Coops hylder. Efterfølgende er det hensigten at indsamlet havplast fra kyster og havne skal indgå i produktemballagen.
Perspektiver
Ambitionen med projektet er at udvikle en forretningsmodel, der gør det mere attraktivt at indsamle og genanvende en større del af den havplast, som det i dag er for dyrt og besværligt at genanvende.
Ønsker du eller din virksomhed at bidrage til dette projekt? Så kontakt os.
Partnere
I øjeblikket er de følgende partnere og medlemmer engageret i projektet:
Vil du være med?
Projekter
Se vores aktuelle projekter og kontakt os, hvis du har idéer til nye projekter.
Medlemskab
Se vores medlemmer og lær mere om mulighederne for at blive medlem.
Events
Få mere at vide om vores kommende arrangementer, konferencer og workshops.
Vil du være med?
Projekter
Se vores aktuelle projekter og kontakt os, hvis du har idéer til nye projekter.
Medlemskab
Se vores medlemmer og lær mere om mulighederne for at blive medlem.
Events
Få mere at vide om vores kommende arrangementer, konferencer og workshops.
Hold dig opdateret
Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at modtage nyheder fra Ocean Plastic Forum og følge den seneste udvikling inden for vores projekter.
Ocean Plastic Forum
Sankt Annæ Plads 16
1250 København K
CVR-nummer.: 39860910
Email:
info@oceanplasticforum.dk
Telefon:
+45 30 29 30 72