Folkemødet 2023: Debat om greenwashing

jun 28, 2023 | Event

I en intens debat på årets Folkemøde fik Ocean Plastic Forum talt om greenwashing af havplast med en stribe gæster, som var enige om, at fænomenet skal undgås, men samtidig pegede, at de mange regler og retningslinjer på området kan væres svære at håndtere specielt for startups.

Hvordan kan aktørerne i plastbranchen navigere rundt om – og væk fra – greenwashingfælden uden samtidig at undersælge deres produkter? Med havplast som det materielle omdrejningspunkt inviterede Ocean Plastic Forum til debat om netop det på årets Folkemøde.

Debatten blev en livlig og intens affære, hvor moderator Søren Linding Jakobsen fra Finans holdt styr på et engageret panel og et spørgelystent publikum. I panelet var OPF repræsenteret af Thomas Alstrup, og han var ledsaget af Malene Høj Mortensen fra Plastic ChangeThomas Drustrup fra PlastindustrienRasmus Bessing fra PFAKatrine Lee Larsen fra Copenhagen CartelVibeke Myrtue Jensen fra Forbrugerrådet Tænk.

Med udgangspunkt i den nylige kritik af Copenhagen Cartels kommunikation kom debatten rundt om mange vigtige problemstillinger. Vibeke Myrtue fra Forbrugerrådet Tænk påpegede, at greenwashing er et strukturelt problem, hvor der ikke er tilstrækkelig sanktionering, som kan skabe incitament for mere præcis kommunikation. Katrine Lee fra Copenhagen Cartel pegede på de store udfordringer forbundet med greenwashing, som startups står over for. For selvom der er enighed om at greenwashing og vildledende markedsføring skal undgås, kan det være svært at gennemskue alle regler og retningslinjer på området. Særligt for startups, som ikke har de nødvendige ressourcer til at få ekstern hjælp til at forstå og overholde kravene. Katrine Lee påpegede i denne forbindelse, at det kan risikere at dræne motivationen og entusiasmen hos nye startups, der ønsker at gøre en positiv forskel.

Vi er glade for at have været til stede ved årets Folkemøde med et så vigtigt et emne og for at kunne se den store interesse fra både deltagere og tilskuere.

Stor tak til PFA for de gode rammer i deres telt og til støtten fra Industriens Fond, som gjorde dette event muligt.